Ring oss nu: +46 8 420 02 828

Utsättning av Pregabalin: Symptom, avgiftning och tidsförlopp

3 people meeting

Att framgångsrikt sluta med Pregabalin

När du hör ordet ”utsättning” kanske du genast associerar det med någon som missbrukar olagliga droger.

Utsättning syftar dock faktiskt på kombinationen av fysiska och psykiska effekter som en person upplever efter att de slutar använda eller minskar sitt intag av något ämne som alkohol, receptbelagda läkemedel eller rekreationsdroger.

Vilka är utsättningssymptomen med Pregabalin?

I teorin har alla som tar Pregabalin potential att utveckla ett fysiskt eller psykologiskt beroende av det.

Detta innebär att när du slutar ta Pregabalin är det mycket troligt att du kommer att uppleva utsättningssymptom, särskilt om du har använt läkemedlet under en längre tid.

De som missbrukar detta läkemedel bör långsamt trappa ner det för att förhindra de allvarligare biverkningarna av utsättning, som kan vara ganska obehagliga både fysiskt och psykiskt.

I de flesta fall anses utsättning av Pregabalin vara relativt mild när det tas för sig själv.

I många fall där Pregabalin används i kombination med ett annat ämne kan dock utsättningsfasen vara extremt obehaglig och under vissa omständigheter livshotande.

Som nämnts ovan kan symptomen på Pregabalinutsättning variera från milda till svåra beroende på hur länge du har använt det.

Dessa symptom kommer att manifesteras psykologiskt såväl som fysiskt, med akuta utsättningssymptom som börjar omkring 24 timmar efter din sista dos och fortsätter i minst två dagar.

Kvarvarande Pregabalinutsättningssymptom kan pågå upp till flera veckor.

Några av de vanligaste utsättningssymptomen för Pregabalin inkluderar:

Huvudvärk, rastlöshet, kräkningar
Humörsvängningar, agitation
Depression, ångest, förvirring
Självmordstankar
Illamående, svettningar, diarré
Ökad hjärtfrekvens, sug efter medicinen
Sömnlöshet, kramper

Varför orsakar Pregabalin utsättningssymptom?

För att förstå hur läkemedelsutsättning påverkar din hjärna är det bra att veta hur drogbruk kan förändra din hjärnfunktion till att börja med.

Din hjärna är ansvarig för att naturligt producera vissa kemikalier, som dopamin och serotonin.

Efter långvarig droganvändning omkopplar din hjärna sig själv för att generera känslor av njutning som svar på vilket ämne du än tar.

De vanliga vardagsaktiviteterna som brukade ge dig glädje förlorar till slut all lockelse. Samtidigt som din hjärna anpassar sig till läkemedlet, i detta fall Pregabalin, kommer du att behöva mer av det för att uppnå samma kick.

Utsättning är kroppens sätt att reagera när ett regelbundet använt läkemedel plötsligt tas bort från dess system.

 

Effekter på hjärnan

Processen för utsättning i hjärnan är densamma som för alla andra substanser, oavsett om det är Pregabalin, heroin eller koffein. Anledningen till att utsättning av Pregabalin kan orsaka obehagliga kognitiva och psykologiska symptom är att kroppen arbetar hårt för att återställa balansen för att kompensera för borttagandet av medicinen och de höga serotoninnivåerna som den hade vant sig vid.

En förändring i produktionen av dessa kemikalier kommer tillfälligt att påverka hur du tänker, känner och uppfattar världen omkring dig.

Vad händer när jag slutar med Pregabalin?

Om du plötsligt slutar ta Pregabalin kan du börja uppleva obehagliga utsättningssymptom.

Av denna anledning rekommenderas det att du minskar dosen gradvis.

Din läkare kommer att ordinera dig lämplig mängd, vilket bör göra det möjligt för din kropp att långsamt vänja sig av med substansen utan några biverkningar.

Läkemedel som Pregabalin som verkar i hjärnan är särskilt farliga om de stoppas helt och har kopplats till självmordstendenser hos dem som inte långsamt trappar ner sitt intag.

Beroende av Pregabalin kännetecknas av ett fysiskt och psykologiskt beroende av läkemedlet som resulterar i besattheten av att ta det om och om igen.

Biverkningar av drogmissbruk

Pregabalin kan stimulera känslor av njutning, lugn och eufori medan du tar det, medan utsättning kommer att medföra motsatsen. Till exempel är diarré, som är ett vanligt utsättningssymptom, motsatsen till förstoppning som är en biverkning av Pregabalinmissbruk.

En av huvudorsakerna till att människor tycker att det är svårt att sluta ta Pregabalin och de flesta andra droger är att de inte kan hantera de obehagliga känslor som kommer med utsättning.

Dessa symptom kommer igång när du slutar ta drogen eftersom din kropp försöker klara sig utan den. Din hjärna skickar en psykologisk signal för att låta dig veta att du kommer att börja må dåligt utan Pregabalin, vilket resulterar i att du söker efter drogen för att förhindra att detta händer.

Allas upplevelser av utsättning kommer att skilja sig åt och det finns en mängd faktorer att beakta, som allvarlighetsgraden i ditt beroende och din allmänna hälsa.

Tecken och symptom på alkoholism

Att söka rätt hjälp

Det är mycket viktigt att du söker hjälp innan du börjar en avgiftning av något slag så att en medicinsk expert i en rehabmiljö som Castle Craig kan undersöka ditt tillstånd och ordinera den bästa handlingsplanen.

Det finns vanliga fysiska utsättningssymptom som du sannolikt kommer att möta när du slutar eller minskar ditt intag av Pregabalin efter långvarig användning. Du bör dock komma ihåg att du kan uppleva dessa symptom annorlunda eftersom det finns individuella variationer förknippade med utsättning.

Om du är någon som har tagit Pregabalin enligt ordination och antingen har avslutat din ordination eller har fått din dos sänkt, kan du börja känna dig obekväm när din kropp vänjer sig vid att vara utan det.

Vid denna tidpunkt kommer tanken på att ta mer Pregabalin att verka väldigt lockande för dig, men det är viktigt att komma ihåg att skaffa och ta Pregabalin olagligt kommer att leda till ytterligare beroende och så småningom missbruk.

Medan det känns extremt givande att slutföra din avgiftning och rehabilitering är det viktigt att tänka på hur verkligheten att gå tillbaka till ditt normala liv, utan droger, kan påverka din nykterhet. För att undvika risken för återfall är det en bra idé att sätta ihop en plan för att hjälpa dig navigera de första dagarna och veckorna.

Varje persons erfarenhet av beroende och missbruk kommer att variera, och därför kommer varje individ att ha sin egen uppsättning styrkor och fallgropar att ta itu med när de åtar sig ett liv fritt från droger, alkohol eller andra beroendeframkallande beteenden.

Alla kan dock förvänta sig att möta begär då och då efter behandlingen, och det bör noteras att det inte är ovanligt att individer i missbruksåterhämtning upplever en form av återfall vid någon tidpunkt.

Hur kan man hantera utsättning av Pregabalin?

När du börjar din avgiftning och utsättningssymptomen börjar komma igång är det helt normalt att vilja ge efter för frestelsen i detta skede.

Du kommer att vara desperat för att veta hur länge dessa symptom kommer att pågå och vid vilken tidpunkt du kommer att börja känna dig som dig själv igen.

Faktum är att den tid det tar för dig att fullt ut ta dig igenom den akuta fasen av utsättning beror återigen på andra faktorer. Till exempel mängden Pregabalin du tog och hur länge du tog det, andra medicinska tillstånd samt din ålder och ditt kön.

Utsättningssymptom av Pregabalin kan kännas obehagliga både psykiskt och fysiskt, men det är viktigt att fokusera på att detta inte kommer att vara för evigt.

Om du trappar ner din Pregabalinordination eller har slutat använda det för nöjes skull är det en bra idé att förbereda sig för eventuella utsättningssymptom. Nedan finns några idéer för att hantera utsättning av Pregabalin.

Försök att hålla dig aktiv

Träning har kliniskt bevisats hjälpa till att frigöra endorfiner, som interagerar med receptorerna i din hjärna för att minska din smärtupplevelse. Endorfiner utlöser också en positiv känsla i kroppen, så att göra lite lätt träning – även om det bara är en kort promenad – kommer att hjälpa din hjärna att återställa den kemiska balansen.

Håll kontakten

Att hålla kontakten med dem som står dig närmast är ett bra sätt att hålla humöret uppe under vad som kan vara en obehaglig och obekväm tid.

Många glömmer att motsatsen till beroende är anknytning, så underskatta inte effekten som stöd kommer att ha på ditt sinnestillstånd under utsättningsperioden.

Detta kan också vara en bra tid att prata med en rådgivare eller terapeut om din upplevelse.

Att prata med någon är en form av terapi och kan bidra till att lindra mycket av den emotionella stress som kommer med tillfrisknande.

Utsättningsstadiet är både fysiskt och psykiskt krävande, så det är viktigt att du inte håller dina tankar och känslor inom dig.

Efter avgiftning får individer kontinuerligt stöd för att upprätthålla nykterhet. Eftervårdstjänster kan inkludera stödgrupper, hjälplinjer och öppenvårdsterapi.

Vad händer om du inte kan hantera utsättning av Pregabalin?

Utsättning av Pregabalin kan vara särskilt svårt om du gör det på egen hand.
Att ha stöd omkring dig under denna tid är avgörande för att upprätthålla nykterhet.
I många fall där symtomen är alltför överväldigande kommer de utan ett bra stödsystem att få återfall. Att ta Pregabalin medan man går igenom avgiftning kan vara en farlig chock för ditt system.
Om du upplever en särskilt svår och obehaglig utsättningsfas av Pregabalin är det viktigt att hålla stödjande människor omkring dig, och om du genomgår en medicinskt assisterad avgiftning kan du få vissa läkemedel för att hjälpa till med obehaget.

Om du känner att du behöver mer övervakning under din avgiftning kanske du föredrar att åka till en rehab där du kan säkerställa vård dygnet runt samt ytterligare terapier för att hjälpa dig att hantera eventuella kvarvarande psykologiska eller fysiska effekter som du kan uppleva.

Vanliga frågor om utsättning och avgiftning av Pregabalin

Kan utsättning av Pregabalin vara dödlig?

Om du trappar ner Pregabalin korrekt som en del av ett medicinskt övervakat avgiftningsprogram bör du inte uppleva några allvarliga effekter. Att dock plötsligt sluta använda Pregabalin, särskilt om du har missbrukat höga doser, kan utsätta dig för stor risk för komplikationer.

Hur länge varar utsättningen av Pregabalin?

Din utsättningstidslinje beror på några olika faktorer som din allmänna hälsa, allvarlighetsgraden i ditt missbruk samt din ålder och vikt. De akuta symtomen på utsättning av Pregabalin rapporteras pågå i minst ett par dagar, medan kvarvarande symtom kan pågå i veckor.