Vad är spelande för typ av beroende?

Kontakta oss idag

Vi erbjuder effektiv behandling av beroende av alkohol, droger och spel.

Vad är spelande för typ av beroende?

Spelberoenden är en form av ett processberoende där spelandet så småningom leder till allvarliga ekonomiska problem, problem på arbetsplatsen , dysfunktionella familjer och ibland självmord.

Oavsett om du köper lotter, bettar på sport, spelar poker på nätet eller besöker casinon kan det bli ett problem om spelandet är tvångsmässigt och omges av orealistiska tankar och förväntningar. Läs mer om vad våra experter har att säga om spelberoende.

Hur ett spelberoende börjar

På ett liknande sätt som med substansberoenden, används spelandet som ett sätt att hantera delar av livet på, som:

 • En flykt från press, stress eller tristess
 • För att lindra nedstämdhet, ensamhet eller tomhet
 • En flykt från våldsamma förhållanden
 • För att ersätta andra beroenden (dvs. korsberoende)

Spelberoendets olika faser

Spelande kan börja som en coping strategi , men kan snabbt utvecklas till ett allvarligt beroende om du inte är försiktig. Många av våra klienters resa mot ett spelberoende består ofta av cykliska faser:

 • Vinnarfasen – när personen blir “hög” av att vinna,
 • Förlorarfasen – när de slutar vinna och förlorar tidigare vinster,
 • Desperation – när de börjar förstå de ekonomiska konsekvenserna,
 • Hopplöshet – när desperationen blir till elände och misär.

Spel som underhållning eller problemspelande

För många som spelar då och då är det bara en form av underhållning. De spelarna vet att de troligtvis kommer att förlora, och om de vinner så är det på grund av tur. De förstår att spelandet är slumpbaserat.

Problemspelare tror att de kan förutspå resultaten av ett spel. De tror att de kan räkna ut chanserna: om något inte har hänt på länge, så kommer det snart att hända. De tror att en stor vinst kommer att lösa alla deras problem och att de förtjänar att vinna. 2015 upptäckte den brittiska spelmyndigheten Gambling Commission att fler än 2 miljoner människor i Storbritannien är beroende av spel eller riskerar att utveckla ett problem. Idag är spel för pengar, särskilt på nätet, ett av de snabbast växande beroendena i världen.

Problemspelare spenderar mer än de har råd att förlora. Det är inte längre underhållning och tar över alla andra intressen i deras liv. Vadhållning har blivit till ett tvång, och spelaren tänker ständigt på nästa gång de ska spela och hur de ska få tag i pengar för att spela. Bråk, lögner och förnekelse leder till familjeproblem. Det är vanligt att spelare blir deprimerad, skam- och skuldfyllda. De känner sig isolerade och hopplösa.

En spelberoende person gör ofta följande:

 1. Spenderar obegränsat av tid och pengar på spel
 2. Får ekonomiska problem
 3. Jagar förluster (efter att ha förlorat pengar kommer spelaren försöka vinna tillbaka pengarna)
 4. Lånar ofta pengar
 5. Tror att det snart måste bli en vinst
 6. Ber familj och vänner om pengar eller stjäl för att finansiera sitt beroende
 7. Pantsätter sina tillhörigheter för att få pengar
 8. Ljuger för vänner och familj om hur mycket de har förlorat
 9. Har humörsvängningar, depression, hopplöshet
 10. Tänker konstant på nästa gång de får spela
 11. Blir rastlösa och irriterade när de försöker minska eller sluta spela
 12. Förnekar hur allvarligt problemet är
 13. Har försökt kontrollera, minska eller sluta spela utan att lyckas

Ladda ner broschyr för Castle Craig

Ladda ner ett informationsblad som ger dig en överblick över Castle Craig och vad vi kan erbjuda.

Är du en problemspelare?

Det finns flera varningstecken som visar ifall du har problem med spelandet. Handboken American Psychiatric Association’s Manual for Diagnostic and Statistics about Mental Disorders (DSM) innehåller följande frågeformulär som används för att identifiera problemspelande. Fråga dig själv:

 • Märker du att du är upptagen med spelandet (till exempel att du tänker på tidigare spelupplevelser konstant, planerar inför nästa gång du ska spela eller funderar på hur du kan få tag i pengar att spela för?)?
 • Måste du spela för högre och högre summor för att få den spänning du söker?
 • Har du redan försökt kontrollera, minska på eller sluta spela helt flera gånger, utan att lyckas?
 • Känner du dig rastlös eller irriterad när du försöker minska på eller sluta spela?
 • Spelar du för att fly problem eller lindra jobbiga känslor (dvs. hjälplöshet, skuld, ångest eller depression)?
 • Efter att ha förlorat pengar på att spela, spelar du ofta igen för att försöka gå jämnt ut och vinna tillbaka pengarna (“jaga dina förluster”)?
 • Har du ljugit för familjemedlemmar, terapeuter eller andra för att dölja hur involverad du är i spelandet?
 • Har du gjort något olagligt som förfalskning, bedrägeri, stöld eller förskingring för att finansiera ditt spelande?
 • Har du riskerat eller förlorat viktiga relationer, jobb eller utbildningsmöjligheter på grund av ditt spelande?
 • Har du manipulerat andra till att ge dig pengar för att komma ur desperata ekonomiska situationer som spelandet har lett till?

Om du eller någon annan du bryr dig om svarar “ja” eller “kanske” är det dags att utvärdera om det behövs en professionell intervention.

Problemspelandets konsekvenser

I Sverige har 1.3 % av befolkningen i ålder 16–87 haft spelproblem enligt den senaste statistiken från 2018. Pengaspel, och särskilt nätspelande, är idag ett av de snabbast växande beroendena i världen.

När ett spelberoende förvärras börjar spelarens liv kretsa kring nästa “spelfix”, och det kan leda till desperation, depression, skam och rädsla. Tyvärr väntar många spelare tills problemet är allvarligt och de står inför en ekonomisk ruin innan de söker hjälp.

Det är vanligt att ett annat beroende som till exempel alkoholberoende samexisterar med spelandet. Andra beroenden måste också behandlas.

“Den genomsnittliga personen skulle förvånas över hur många människor på Anonyma spelare (GA) som har varit inblandade i självmordsförsök och förstört sina liv genom att spela på en relativt kort tid.”

Chris Burn, spelberoendeterapeut, Castle Craig.

Spelande och korsberoende

Personer som har tillfrisknat från ett beroende av alkohol eller droger löper risk för att bli korsberoende. Detta är när en vana byts ut mot en annan, som till exempel spelande. Forskning har visat att hjärnans belöningssystem och dopaminreceptorer hos en tillfrisknande alkoholist kan stimuleras på ett likadant sätt av spelens spänning och hastighet.

Spelande och depression

Depression och spelberoende är vanliga dubbeldiagnoser. Personer med depression kan dras till spelandet som en typ av flyktbeteende för att lindra depressionssymptomen genom att erbjuda spänning och underhållning. Personer som spelar problematiskt utvecklar även ofta depressioner på grund av den allvarliga stress som problemspelandet kan leda till: försämrade relationer, familjeproblem, dålig ekonomi, lögner och hemligheter.

Precis som vid andra beroenden kan “självmedicinerandet” i spelandet vara ett problem under behandlingen. Spelberoende personer utvecklar ofta sådana beteenden, eftersom de saknar andra sätt att hantera komplicerade känslor på. Beteendet kan fortsätta vara en lockande “väg ut” från de faktiska problem som det orsakar.

Kan handel med kryptovalutor vara ett spelberoende?

Kort sagt, ja. Varningstecken för spelberoenden är likadana som för ett beroende av att handla med kryptovalutor. Castle Craig är en av de allra första behandlingsklinikerna i Storbritannien som erbjuder behandling för Bitcoinberoende. Vi behandlar kryptoberoenden som ett spelberoende. Läs mer om beroenden av kryptovalutor

Behandling av spelberoende hos Castle Craig

På Castle Craig är behandlingsprogrammet för spelberoende baserat på en 12-stegsmodell. Våra utbildade terapeuter håller i Anonyma Spelare 12-stegsgrupper där spelberoende kan dela sina upplevelser och stötta varandra.

Utöver 12-stegsbehandling använder vi kognitiv beteendeterapi (KBT) för att behandla förnekelsen och konsekvenserna av ett beroende. Detta mångsidiga tillvägagångssätt fokuserar på de positiva, praktiska steg som en patient kan ta för att förändra sin livsstil.

Genom KBT hjälper vi patienter med spelberoenden att utveckla och uppnå SMART-mål. Det låter patienten mäta sina framsteg genom små, men viktiga steg. SMART-mål måste vara specifika, mätbara, accepterade (uppnåbara), relevanta och tidsbestämda. Målen kan vara:

 1. Att avstå från alkohol, droger och spelande
 2. Att arbeta med skuldrådgivning för att lösa ekonomiska problem
 3. Att lära sig strategier för att förhindra återfall
 4. Att utveckla en hälsosam, ny livsstil genom bra kosthållning, träning och kreativa terapiformer
 5. Att återuppbygga trasiga relationer med familj, vänner och kollegor

Få hjälp nu

Om du känner igen några av symptomen och vill förändra ditt beteende, vänta inte tills det är för sent. Ta reda på mer om vårt behandlingsprogram för spelberoende eller ring oss nu.

Kontakta oss idag

*” anger obligatoriska fält

Fullständigt namn*