Hur man spolar ut alkohol ur kroppen


Oavsett vilka tips och knep du använder är det mest effektiva sättet att sänka din alkoholhalt i blodet eller få ut alkoholen ur din kropp inför ett drogtest att vänta. När du konsumerar alkohol börjar din kropp bryta ner den för att eliminera den från din kropp, huvudsakligen genom levern. Hur lång tid tar detta? Alla metaboliserar alkohol olika och i olika hastighet.

Det finns dock fortfarande åtgärder du kan vidta för att hjälpa din kropp att bearbeta alkohol snabbare och bli nykter fortare samtidigt som du bibehåller din hälsa.

Här är all nödvändig information om hur människokroppen metaboliserar alkohol, hur lång tid det tar att eliminera alkohol från din kropp och hur man kan påskynda denna process.

Hur länge stannar alkohol i kroppen?

När alkohol kommer in i ditt blod efter att du druckit börjar din kropp bryta ner den och metabolisera en del varje timme. Din kropp spolar ut alkoholen ur din kropp stadigt men långsamt. Det finns inget sätt att påskynda leverns bearbetningstid. Om du dricker mycket eller väldigt snabbt kommer därför alkohol som inte hunnit metaboliseras att dröja kvar i ditt blod, vilket leder till berusning.

Din lever bearbetar alkohol i en takt av en drink per timme, enligt National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA). Det betyder att det kan ta tre till sju timmar för din kropp att metabolisera och eliminera en till fyra drinkar, beroende på flera faktorer.

Ålder, vikt, matintag under alkoholkonsumtion, mediciner, leverhälsa och tid mellan drinkar bidrar alla till hur länge alkohol stannar i din kropp.

Ladda ner broschyr för Castle Craig

Ladda ner ett informationsblad som ger dig en överblick över Castle Craig och vad vi kan erbjuda.

Hur man naturligt spolar ut alkohol ur kroppen

Baksmälla är en term som beskriver en rad oönskade effekter som uppstår när du dricker för mycket. Medicinskt sett är en baksmälla en alkoholförgiftning.

Det finns några enkla, naturliga metoder du kan prova för att hjälpa till att spola ut alkohol från din kropp och minska baksmällesymptom.

Håll dig hydrerad

Uttorkning orsakad av alkohol är den främsta orsaken till baksmälla. Det är därför viktigt att se till att du dricker mycket vatten före, under och efter alkoholintag.

En förebyggande åtgärd du kan vidta är att dricka en stor flaska vatten timmarna innan du konsumerar alkohol. Det kommer hjälpa dig att hålla dig hydrerad och du kommer inte att svepaDen första cocktailen på några sekunder av törst.

Öka ditt vattenintag

Medan kroppen arbetar med att metabolisera alkohol lider den av uttorkning. Du måste öka ditt vattenintag efter att ha druckit för mycket alkohol för att återfukta.

Vatten hjälper också till att spola ut gifter ur kroppen. Det bidrar till att eliminera alkoholgifter från din kropp och möjliggör snabbare avgiftning.

Öka ditt saltintag

Utöver att dricka mycket vatten rekommenderar läkare att man konsumerar mineralsalter som tomat- eller grönsaksjuice och saltad buljong för att snabbt fylla på elektrolyter och återställa en hälsosam elektrolytbalans.

Drick grönt te

Om du har druckit alkohol är grönt te ett utmärkt sätt att bevara din lever och motverka symptomen på förgiftning.

Grönt te har antiinflammatoriska egenskaper som kan öka immunförsvaret och avgifta kroppen.

Kom ihåg att ju friskare din lever är, desto snabbare bearbetar den alkohol och hjälper dig att bli nykter.

Ät och undvik vissa livsmedel

Maten du äter under återhämtning från en dryckeskväll kommer att påverka hur snabbt du avgiftar din kropp. Vissa livsmedel kan hjälpa till att påskynda processen och få dig att må bättre, medan andra hindrar återhämtning.

Här är några tips för vad man ska äta och inte äta när man spolar ut alkohol ur kroppen.

Livsmedel att undvika

FETA OCH OLJIGA LIVSMEDEL

När man återhämtar sig från alkoholförgiftning är det vanligt att man får sug efter skräpmat. Detta är dock kontraproduktivt. Att äta rätter med höga halter av mättat fett kommer bara att lägga mer stress på matsmältningssystemet, så det måste arbeta hårdare för att eliminera den återstående alkoholen.

LIVSMEDEL MED HÖGT SOCKERINNEHÅLL

Det är frestande att ta till sockriga snacks när man har baksmälla, men det är bäst att undvika dem. Att konsumera livsmedel rika på socker kan ytterligare rubba dina blodsockernivåer, vilket gör att baksmällans effekter varar längre.

Livsmedel att äta

PROBIOTISKA LIVSMEDEL

Att äta probiotikrika livsmedel kan hjälpa ditt matsmältningssystem att snabbare återhämta sig från alkoholkonsumtion.

GRÖNA GRÖNSAKER

Gröna grönsaker innehåller viktiga mineraler, aminosyror och andra nödvändiga näringsämnen för att hjälpa kroppen att återhämta sig efter överdriven alkoholkonsumtion. Dessutom är höga halter av fiber fördelaktiga vid matsmältningsbesvär som diarré eller förstoppning som kan uppstå efter alkoholintag.

BÄR

Bär som blåbär, jordgubbar och hallon har med rätta fått titeln supermat eftersom de är fulla av antioxidanter och nödvändiga näringsämnen som fiber, vitamin C och K samt mangan. Bär är också rika på vatten, vilket hjälper dig att hålla dig hydrerad efter att ha druckit.

FULLKORN OCH FULLKORNSPRODUKTER

De komplexa kolhydraterna i fullkorn hjälper till att absorbera överskottsalkohol i kroppen och ger mycket behövda B-vitaminer som förloras när du dricker.

CAYENNEPEPPAR

Cayennepeppar kan hjälpa till att minska obehag förknippat med alkoholabstinens, såsom magsmärtor, illamående och huvudvärk, och förbättra tarmhälsan.

OLJIG FISK

Att äta oljig fisk med högt innehåll av omega-3-fettsyror kan skydda hjärnan mot irreversibla skador från alkoholkonsumtion och motverka demens och andra tillstånd. Det är en viktig kostingrediens för alla individer som återhämtar sig från alkoholism.

ZINKRIKA LIVSMEDEL

Zinkbrist kan hämma effektiviteten hos leverenzymer som bryter ner alkohol, vilket intensifierar och förlänger effekterna av alkoholförgiftning. Att lägga till zinkrika livsmedelskällor i din kost kommer att påskynda alkoholmetabolismen.

BANANER

Bananer är den mest rikliga källan till kalium och de är lättsmälta. De kommer inte att orsaka magbesvär.

JÄRNRIKA LIVSMEDEL

Att äta järnrika livsmedel kan ge dig energi, få dig att känna dig återupplivad och hjälpa till att lindra effekterna av alkoholkonsumtion.

 • Hur fungerar urintester för alkohol?

  Etylglukuronid (EtG)-urintestet kan upptäcka förekomst av all alkoholkonsumtion i urinen. Etylglukuronid finns i kroppen efter att ha konsumerat alkoholhaltiga drycker. Det är en biologisk markör för alkoholkonsumtion.

  EtG-urintestet är viktigt när fullständig avhållsamhet krävs, till exempel under abstinens eller i professionella miljöer med nolltoleranspolicy.

 • Hur länge kan alkohol upptäckas i ett urinprov?

  EtG förblir detekterbart i urin i ungefär 2-3 dagar efter senaste konsumtionstillfället.

 • Hur bearbetar kroppen alkohol?

  När du förtär alkohol passerar den genom portådern till din lever och sedan till ditt hjärta via levervenen. Alkohol är vattenlöslig, vilket gör att den kan sprida sig i hela kroppens vätskefack. Mängden fett kontra mager muskelmassa som någon har kan påverka deras distributionsvolym, vilket kan förklara varför män och kvinnor visar olika reaktioner på alkohol.

  Levern bryter ner det mesta av den konsumerade alkoholen och eliminerar 95 % av den från kroppen. Två enzymer utför det mesta av detta arbete, och det viktigaste är alkoholdehydrogenas (ADH).

  Hur dessa enzymer fungerar och andra faktorer, som genetik, avgör om någon löper risk att utveckla alkoholism eller är alkoholintolerant.

  Alkohol bearbetas i kroppen och avlägsnas från blodet genom det metaboliska systemet (90 till 95 %). De återstående 5 % lämnar kroppen via andning, urin och svett.

  Flera studier har visat att alkoholeliminationshastigheten hos människor vanligtvis ligger mellan 0,12 och 0,16 g/l/h. Stress kan orsaka en liten ökning av eliminationshastigheten, vilket gör den till i genomsnitt 0,18g/l/h.

 • Spolar vatten ut alkohol?

  Att dricka vatten påverkar inte hastigheten för alkoholmetabolismen i kroppen. En vanlig drink tar 1 till 1,5 timmar att bearbeta, oavsett hur mycket vatten du dricker tillsammans med den. Att dricka vatten mellan alkoholhaltiga drycker kan dock hjälpa till att motverka baksmälla eller minska dess svårighetsgrad.

 • Nackdelar med att dricka vatten för att spola ut alkohol

  Att dricka vatten medan du konsumerar alkoholhaltiga drycker kommer inte att förvärra din baksmälla. Det kommer inte att göra dig nykter snabbare eller hjälpa din kropp att bearbeta alkohol. Det är viktigt att komma ihåg att alkohol är ett diuretikum. Ju mer vatten du dricker tillsammans med dina mojitos, desto mer vätska utsöndrar din kropp. Men att dricka rimliga mängder vatten kan hjälpa till att skydda din mage från irritation på grund av hög alkoholkoncentration och spola ut gifter ur din kropp dagen efter.

Alkoholavgiftningsprogram

Alkoholavgiftningsprogram är behandlingsplaner skapade för personer som hanterar alkoholberoende. De kan vara residentiella, där patienten bor på en specialiserad klinik under programmets varaktighet, eller samhällsbaserade (öppenvård), där patienten besöker behandlingscentret från sin hemort. Residentiell rehab är särskilt fördelaktigt för dem som kämpar för att förbli nyktra och behöver hjälp att övervinna sitt beroende.

Ett alkoholavgiftningsprogram inkluderar ofta abstinensmediciner för att bekämpa de fysiska och psykiska abstinensbesvären samt inskrivning i terapisessioner som hjälper individer att få insikt i sitt beroende så att de kan övervinna det och upprätthålla nykterhet på lång sikt.

Kontakta oss idag

Återta kontrollen över ditt liv. Vi erbjuder behandlingar för beroende av alkohol, droger och spel.

Nackdelar med att träna efter alkoholkonsumtion

Det är ingen bra idé att träna efter att ha druckit alkohol. Alkohol påverkar musklernas förmåga att absorbera och använda glukos, som de behöver för energi, vilket minskar din uthållighet. En studie från Australien drog slutsatsen att försämring av motoriska färdigheter är en av biverkningarna av att konsumera alkohol som också påverkar idrottsprestationer. Dessutom kommer träning att lägga mer stress på din lever eftersom den måste bearbeta gifterna från alkoholen och eliminerar mjölksyra långsammare, vilket leder till kramper.

Att bli nykter: Bästa sättet att klara ett urinprov

I slutändan, om du vill klara ett urinprov och framgångsrikt spola ut alkohol från din kropp, är det bästa sättet att bli nykter. Vägen till nykterhet är inte en lätt väg att ta, men återhämtning är alltid möjlig. Här är några tips om hur du kan komma dit.

 • Bestäm dig för att du behöver bli nykter.
 • Sök hjälp.
 • Hitta ett avgiftningsprogram som matchar dina förväntningar och behov.
 • Kämpa dig igenom abstinensprocessen.
 • Bygg upp ett stödsystem och skriv in dig i terapi för en framgångsrik återhämtning.
 • Få tillgång till eftervårdsstöd för att minimera risken för återfall.

Bli nykter på Castle Craig

På Castle Craig utformar vi en behandlingsplan skräddarsydd efter dina behov.

Expertpersonal bedömer och utvärderar ditt tillstånd för att fastställa den bästa vägen för återhämtning. Om du behöver ett avgiftningsprogram kommer våra skickliga yrkesutövare att ge stöd under hela abstinensprocessen och avgiftningen. Vi kommer att göra processen lättare genom att administrera mediciner och terapier och säkerställa 24-timmars övervakning i en fridfull miljö.

Efter att ha återfått fysisk och emotionell stabilitet börjar ditt återhämtningsprogram. Du kommer att delta i aktiviteter samtidigt som du får intensiv beteendeterapi, familjeterapi och andra komplementära terapier som fokuserar på att förstå roten till ditt beroende och göra livet mer meningsfullt utan alkohol. När det är dags att lämna rehab hjälper vår fortsatta vård till att säkerställa att du håller dig på rätt spår med återfallspreventionsplanen som utvecklats under din vistelse.

Vanliga frågor

 • Hur eliminerar man alkohol från kroppen?

  Din lever metaboliserar och eliminerar 95 % av alkoholen du konsumerar. Din kropp avlägsnar resten genom svett, andning och urin.

 • Vad är det snabbaste sättet att eliminera alkohol?

  Det snabbaste sättet att eliminera alkohol är att vila, äta hälsosam mat, dricka vatten och vänta.

 • Hur länge kan alkohol upptäckas i ett urinprov?

  Ett urinprov kan upptäcka alkohol i 2 till 3 dagar efter den sista drinken.

Källor

 1. NIAAA Publications (inget datum b). Tillgänglig på: https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/aa72/aa72.htm.
 2. Grodin, E.N. et al. (2020) ”Sensitivity and specificity of a commercial urinary ethyl glucuronide (ETG) test in heavy drinkers,” Addictive Behaviors Reports, 11, s. 100249.