Att sluta med heroin för gott

Behandling av drogberoende

Vårt omfattande behandlingsprogram för drogberoende erbjuder en säker och medicinskt övervakad avgiftning, tillsammans med expertterapi, utformad för att leda dig mot återhämtning och ett hälsosammare, mer givande liv. Påbörja din resa mot välbefinnande med oss idag.

Heroin är en mycket beroendeframkallande gatudrog som utvinns ur morfin, en vanlig opiat som används i vården som smärtstillande och att sluta med heroin kan kännas svårt på grund av abstinensen som uppstår.

Heroin verkar genom att binda till opiatreceptorer i din hjärna, framförallt de som är kopplade till smärta och njutning, samt receptorer som kontrollerar din andning, sömn och hjärtfrekvens.

Många människor börjar använda heroin när de har blivit beroende av receptbelagda opiater som hydrokodon (Vicodin) eller oxikodon (OxyContin). När du har byggt upp en tolerans mot opiater måste du ta mer för att få samma effekt. Det är en dyr och svår vana att leva med.

Eftersom heroin är en olaglig drog är den oreglerad och blandas ofta ut med farliga substanser. Ibland är till exempel heroin blandat med mjöl, socker och andra utfyllningsmedel som kan täppa igen blodkärlen på personer som tar det intravenöst. Mycket ofta är heroin utblandat med starka smärtstillande medel som morfin eller Fentanyl, som drastiskt kan höja risken för en överdos.

Drogen har många smeknamn, inklusive häst, horse, jonk, dop, frukt, dope, h, black tar (rökheroin), smack (vitt heroin). Heroin brukar snortas, rökas eller injiceras.

Ladda ner broschyr för Castle Craig

Ladda ner ett informationsblad som ger dig en överblick över Castle Craig och vad vi kan erbjuda.

Heroinets effekter

När du använder heroin kommer du först uppleva intensiv njutning, som många kallar för ett ”euforiskt rus”. Intensiteten och hur länge euforin håller i sig beror på hur mycket du tar, vad du kombinerar det med och hur du tar det.

Den första euforin följs ofta åt av varm, rodnande hud, en tung känsla i armar och ben och torr mun. Allvarlig klåda och illamående kan också förekomma.

Efter de första effekterna känner du dig välmående och sömnig under några timmar. Sedan kan koncentrationen och mentala funktioner bli sämre, och hjärtfrekvensen och andningen saktar ner betydligt på grund av drogens dämpande effekter på det centrala nervsystemet. Ibland blir din hjärtfrekvens så låg att du riskerar att hamna i koma eller till och med dör.

Fysiska effekter

När du använder heroin kan du omedelbart känna av följande effekter:

 • Yrsel/sömnighet
 • Rodnande hud
 • Torr mun/tunga armar och ben
 • Klåda
 • Smärtstillande
 • Illamående eller kräkningar

Kronisk användning över en längre period kan leda till sömnlöshet, vävnadsskador i näsan om du snortar eller kollapsade vener om du injicerar. Sexuell dysfunktion hos män och oregelbunden menscykel hos kvinnor har också rapporterats.

Psykiska effekter

När du har använt heroin kan du omedelbart känna av följande effekter:

 • Eufori
 • Välmående/minskad oro
 • Apati/grumliga tankar

När du har använt heroin ofta och länge kan du få psykiska problem som depression eller antisocial personlighetsstörning.

Beteendeförändrande effekter

När du använder heroin kan du börja bete dig på ett sätt som pekar på att du använder droger:

 • Du döljer droganvändningen från dina närstående
 • Alla dina pengar spenderas på drogen
 • Andra ansvarsområden försummas för att du tar heroin
 • Du tänker tvångsmässigt på hur och när du ska få mer heroin
 • Det går inte att kontrollera ditt användande
 • Du stjäl för att kunna köpa mer droger

Om du har ett heroinberoende och behöver avgiftas, ring vår hjälplinje idag. Vårt utbildade team kommer att vägleda dig genom dina alternativ och svara på alla dina frågor.

Kontakta oss idag

*” anger obligatoriska fält

Fullständigt namn*