Vilka Är Fördelarna Med Avstå Alkohol I En Månad?


Det Här Händer När Du Slutar Dricka – En Tidslinje

Nedan presenteras en tidslinje för alkoholabstinens som tar upp potentiella symtom och upplevelser som alkoholberoende personer kan gå igenom när de slutar dricka. 

Det är viktigt att komma ihåg att allas kroppar reagerar olika på att sluta dricka alkohol, och vår tidslinje bör endast användas som vägledning för att få en uppfattning om vad som kan hända med din kropp när du slutar dricka. 

Upp till 24 timmar efter att du slutat dricka

Abstinenssymtomen uppträder sannolikt inom de första 24 timmarna efter att du slutat dricka. Beroende på individuella omständigheter och hur ofta du brukar dricka alkohol kan de sätta in redan ett par timmar efter det sista glaset. För den som dricker alkohol varje kväll kan abstinenssymtomen bli allvarligare än för den som bara dricker på helgerna. 

De tidiga symtomen är lindriga. De kan inkludera ångest, handskakningar, svettning och huvudvärk. Allteftersom tiden går växter alkoholbegäret, och en känsla av trötthet och nedstämdhet kan sätta in.

12–72 timmar efter att du slutat dricka

Hos vissa sätter mer allvarliga abstinenssymtom in efter 12–24 timmar. I sällsynta, allvarligare fall kan man utveckla delirium tremens (DT). Symtomen kan inkludera krampanfall, hallucinationer och en betydande ökning av hjärtfrekvens och blodtryck. Det här är en farlig fas för den som har slutat dricka och upplever abstinens.

48–72 timmar efter att du slutat dricka

Hos de flesta börjar symtomen på abstinens att avta vid denna tidpunkt, så att det blir möjligt att fungera mer normalt och hantera symtomen. Symtomen på DT kan fortsätta hos vissa, med en känsla av desorientering och vanföreställningar tillsammans med andra allvarliga abstinenssymtom som kraftig svettning och högt blodtryck.

Mellan 3 och 7 dagar efter att du slutat dricka

De flesta kan räkna med att symtomen upphör några dagar efter att man slutat dricka. Hos den som är mer allvarligt drabbad kan DT och svåra abstinenssymtom fortsätta. För dessa personer rekommenderas läkartillsyn vid alkoholavvänjning.

Ladda ner broschyr för Castle Craig

Ladda ner ett informationsblad som ger dig en överblick över Castle Craig och vad vi kan erbjuda.

Första Veckan Utan Alkohol

Bättre sömn

Efter en vecka utan alkohol kanske du märker att du sover bättre. När man dricker alkohol faller man ofta direkt ner i djupsömn och missar den viktiga REM-sömnen (rapid eye movement). Normalt förväntas man ha mellan sex och sju cykler av REM-sömn per natt, men när du har druckit alkohol får du vanligtvis bara en eller två.

Det finns många fördelar med att sova bättre. Du blir mer produktiv och bättre på att lära dig nya saker och lösa problem. Din förmåga att kontrollera dina känslor och beteenden förbättras också. 

Dessutom blir det lättare att hantera ditt intag av mat och dryck: sömn hjälper till att balansera de hormoner som gör att du känner dig hungrig eller mätt. När du har druckit alkohol ökar halten av ghrelin (det hormon som gör att du känner dig hungrig) medan halten av leptin (det hormon som gör att du känner dig mätt) sjunker.

Bättre vätskebalans

När du dricker alkohol förlorar du ungefär fyra gånger så mycket vätska som du faktiskt dricker.

Uttorkning kan orsaka huvudvärk, eftersom organen tar vatten från hjärnan för att ersätta sin egen vätskeförlust. Salt- och kaliumnivåerna minskar också, vilket kan påverka nervernas och musklernas funktion, samtidigt som det orsakar huvudvärk, trötthet och illamående.

Att avstå alkohol kan hjälpa dig att hålla en bra vätskebalans, vilket i sin tur är bra för hjärnan. Ditt humör och din koncentrationsförmåga blir stabilare, och du kommer troligen att få huvudvärk mer sällan. Du slipper dessutom andra effekter av uttorkning som brist på motivation och ökad trötthet, och får istället mer energi under dagen.

Spara kalorier:

Om du skulle sluta dricka sex -glas vin i veckan (1,75 dl/glas) skulle du spara runt 960 kalorier, vilket motsvarar tre hamburgare eller fem och en halv påse chips.

Och om du skulle sluta dricka sex glas ljust öl (ca 0,5 l/glas) av genomsnittlig styrka per vecka skulle du spara 1080 kalorier, vilket motsvarar sex påsar chips eller fem chokladkakor.

Andra Veckan Utan Alkohol

Efter två veckor utan alkohol fortsätter du att dra nytta av fördelarna med bättre sömn och vätskebalans.

Eftersom alkohol är irriterande för magslemhinnan kommer du efter två veckor också att märka av en minskning av symtom som halsbränna och sura uppstötningar.

Efter två veckor är det också troligt att du börjar gå ner i vikt eftersom du inte längre får i dig tomma kalorier från alkoholen. Om du har slutat dricka sex glas vin per vecka har du vid det här laget sparat in 1920 kalorier, eller 2160 om du har slutat dricka  sex öl.

Tredje Veckan Utan Alkohol

Om du dricker för mycket alkohol kan blodtrycket stiga med tiden. Efter 3–4 veckor utan alkohol börjar blodtrycket sjunka. Att sänka blodtrycket kan ha avgörande betydelse eftersom det bidrar till att minska risken för hälsoproblem i framtiden.

Eftersom kalorierna i alkohol kan göra att du ökar i vikt kan det också bli lättare att sänka blodtrycket när du slutar dricka, tack vare att du går ner i vikt. Om du tidigare har druckit sex glas vin i veckan har du vid det här laget sparat in 2880 kalorier under tre veckors tid. Och om du har druckit sex pint öl i veckan har du sparat in 3240 kalorier. 

Fjärde Veckan Utan Alkohol

Att avstå alkohol har också en positiv inverkan på din hud, eftersom din vätskebalans blir bättre. Eftersom mer vatten tas upp istället för att slösas bort är det troligt att du får bättre fuktbalans i huden och mindre besvär med mjäll och eksem.

Att avstå från alkohol i fyra veckor kan också bidra till att förbättra din leverfunktion, eftersom levern kommer att börja göra sig av med överflödigt fett. Om din leverfunktion inte är alltför starkt påverkad av alkohol kan den återhämta sig inom 4–8 veckor.

Eftersom levern fyller en funktion i över 500 olika livsviktiga processer ger du därmed också din kropp bättre förutsättningar att göra sig av med föroreningar, omvandla näringsämnen och lagra mineraler och vitaminer.

Fördelarna Med Att Inte Dricka Alkohol

Att avstå alkohol medför ett brett spektrum av stora fördelar för vår fysiska och psykiska hälsa, varav några tas upp ovan. Här är en utförlig lista över långsiktiga fördelar med att inte dricka alkohol:

  • Du får bättre sömnkvalitet. De två viktigaste sömncyklerna, REM-sömn och djupsömn, blir mer ostörda, vilket gör att du känner dig piggare på morgonen.
  • Ditt humör och din koncentrationsförmåga förbättras. Det beror på att du får mer energi och inte är lika trött, vilket hjälper dig att vara mer produktiv på jobbet eller hemma.
  • Du får bättre vätskebalans, vilket i sin tur ger en mängd fördelar. Huvudvärk och muntorrhet minskar, huden känns fräschare och mörka ringar runt ögonen minskar.
  • Ditt minne börjar förbättras. Alkohol har visat sig utgöra ett hinder för den del av hjärnan som har hand om minnet (hippocampus).
  • Det blir lättare att gå ner i vikt. Alkohol bromsar ämnesomsättningen, vilket gör det svårare för kroppen att bearbeta fett och socker. Alkohol har också ett högt kaloriinnehåll: ungefär 160 kalorier i ett medelstort glas rött vin, 210 eller mer i en stor öl, och många av de drycker som används till att blanda drinkar med sprit som vodka eller gin innehåller mycket socker. Du blir också mindre benägen att proppa i dig snabbmat sent på kvällen jämfört med om du har druckit alkohol.
  • Din mage mår bättre. Symtom som matsmältningsbesvär och sura uppstötningar kan orsakas av att alkohol irriterar matsmältningssystemet. Din kropp blir också bättre på att ta upp näringsämnen och lagra vitaminer och mineraler
  • Du får en friskare hud. Alkohol kan göra huden rödflammig eller plufsig. En alkoholfri hud har en bättre fuktbalans vilket gör att du slipper den typen av problem, liksom torra områden som kan förvärra tillstånd som eksem.
  • Du sänker blodtrycket. Högt blodtryck är kopplat till alkoholkonsumtion och är känt som en av huvudorsakerna till hjärtsjukdom.
  • Din lever mår bättre. Med tiden kommer fetthalten i levern att minska. En god leverhälsa bidrar också till hudens kvalitet.

Sammanfattning

Under den här månaden har din kropp sannolikt haft stor nytta av att slippa alkohol. Bättre vätskebalans och bättre sömn ökar din produktivitet och ditt välbefinnande i vardagen. Levern, magen och huden mår också bättre utan alkohol. Du kommer att ha minskat ditt kaloriintag med totalt 3840 kalorier under månaden, om du tidigare har brukat dricka sex -glas vin i veckan, eller 4320 kalorier om du har brukat dricka sex stora öl i veckan.