Ring oss nu: +46 8 420 02 828

Vilka droger är mest beroendeframkallande?

Alla droger – även alkohol – och receptbelagda läkemedel kan leda till beroende om du tar dem i stora mängder eller under långa perioder. Vissa droger är dock mer beroendeframkallande än andra, och en del kan orsaka beroende efter att du bara har använt dem ett par gånger. 

Här ska vi titta närmare på de mest beroendeframkallande drogerna och olika orsaker till drogmissbruk och beroende. Vi ska också titta på när man bör söka hjälp och vart man kan vända sig. 

Vad är drogberoende? 

Drogberoende innebär att du inte längre har kontroll över den substans du tar, utan den istället har kontroll över dig. Det här är en situation som kan vara svår att känna igen, och än svårare att erkänna. Det är lätt att hamna i förnekelse, särskilt om det inte är olagliga droger du tar. 

Att vara beroende behöver inte innebära att man lever i misär, ser ut som en levande död och röker crack. Det kan till exempel innebära att man dricker en flaska vin till middagen varje kväll, tar ecstasy varje helg, tar större dos smärtstillande läkemedel än man ordinerats eller tar cigarettpaus varannan timme på jobbet. 

När du slutar att ta en beroendeframkallande substans, oavsett om den är laglig eller inte, får du abstinenssymtom som upphör först när du börjar ta substansen igen. Det gör att du hamnar i en spiral av beroende. 

Här är de fyra mest beroendeframkallande drogerna: 

Alkohol 

Utbringa en skål, göra det lite festligt eller dränka sina sorger: att dricka alkohol är en så stor del av livet att det är lätt att glömma att alkohol är en av de mest beroendeframkallande drogerna i världen. 

Alkoholberoende kan vara subtilt. Du kanske tar några glas vin till middagen varje kväll eller några öl på puben utan att tänka närmare på det. Men om du inte kan föreställa dig ett liv utan alkohol, så är det alkoholberoende. 

Alkoholberoende dödar mer än tre miljoner människor i världen varje år, och 1 av 20 dödsfall kan tillskrivas alkoholmissbruk. Det kan vara svårt att sluta dricka när det är så lätt att få tag i alkohol, men om du tror att du är beroende av att dricka alkohol behöver du få behandling för ditt beroende. 

Kokain 

Kokain, ibland även kallat kola eller snö, är en statussymbol eftersom drogen är dyr och populär bland höginkomsttagare. Men som alla beroendeframkallande droger har kokainet en förödande inverkan på ditt liv, din ekonomi och din fysiska hälsa eftersom den kan skada vitala organ, däribland hjärtat. 

Kokain är en psykoaktiv drog, vilket innebär att den påverkar hur du tänker och beter dig. Den ger dig en kick av må-bra-hormonet dopamin, som gör att du känner dig euforisk och vill ha mer. Det är lätt att bygga upp en tolerans mot kokain, vilket innebär att du behöver mer och mer för att få samma kick. Men efter kicken kommer avtändningen och de hemska abstinenssymtomen. 

Så kallat crack, små klumpar av rent kokain som ofta röks med en crackpipa, tenderar att ge ett mycket mer kortvarigt rus än annat kokain, vilket gör det ännu mer beroendeframkallande. Om du tar kokain eller crack regelbundet har du upp till åtta gånger större sannolikhet för att dö än andra människor i samma ålder och av samma kön som du. 

Nikotin 

Ju yngre du är när du börjar röka, desto mer sannolikt är det att du blir beroende. En studie har visat att 9 av 10 rökare i Amerika börjar röka före 18 års ålder. Nikotin hör till de allra mest beroendeframkallande substanserna, och trots att majoriteten av alla rökare vill sluta är det bara cirka sex procent som lyckas sluta under ett givet år. 

Allt är ännu inte känt om de beroendeframkallande ämnen som finns i cigaretter. Det finns pågående studier som undersöker vilka kemikalier i cigarettrök som gör den så lockande. 

Rökning leder till många sjukdomar, bland annat lungcancer och stroke. Eftersom det finns mycket i vardagen som kan trigga behovet av att röka (allt från att dricka kaffe till att känna sig stressad) så har många svårt att sluta från den ena dagen till den andra, och därför är beroendebehandling oftast det enda sättet att bli av med tobaksberoendet en gång för alla. 

Heroin 

Heroin är en av de mest beroendeframkallande drogerna och det räcker att ta det ett par gånger för att bli fast. Näst efter alkohol är det den skadligaste drogen i världen när det gäller effekterna på hälsan och samhället. 

Heroinberoende behandlas ofta med metadon, som är ett receptbelagt substitut. Det är ett sätt att avvänja sig från den olagliga drogen, men den behandlingen gör ingenting åt de bakomliggande orsakerna till beroendet. 

Om du kämpar med heroinberoende är det svårt, för att inte säga omöjligt, att göra sig kvitt beroendet utan professionell beroendebehandling. Abstinenssymtomen vid den här typen av drogmissbruk är mycket kraftiga och kan träda i kraft inom några timmar efter den senaste dosen, vilket gör dem svåra att hantera utan ordentlig behandling för drogberoende. 

Vad gör en drog beroendeframkallande? 

Drogberoende är en sjukdom som innebär att man tar droger tvångsmässigt utan att kunna sluta. Det handlar inte om svaghet, dålig viljestyrka eller bristande moral. 

De flesta droger inverkar på hjärnans belöningssystem genom att översvämma det med må-bra-hormonet dopamin som gör att du känner dig euforisk. När effekten avtar – och särskilt om den ersätts av obehagliga abstinenssymtom – får du ett sug efter mer. Därmed är spiralen av drogmissbruk och beroende igång. 

När du fortsätter att ta drogen anpassar sig hjärnan och ökar toleransen  så att du behöver mer av drogen för att få samma kick. Det innebär att det blir svårare att sluta utan att få behandling för ditt drogberoende. 

Vilken drog har funnits längst? 

Droger har alltid haft en plats i historien, och det kommer förmodligen inte som någon överraskning att de två äldsta beroendeframkallande drogerna fortfarande hör till de mest populära idag. 

Alkohol är världens äldsta rekreationsdrog, och mjöd, som tillverkas av jäst honung, har använts ända sedan år 8000 f.Kr. 

När det gäller olagliga droger tog de forntida sumererna opium, som tillverkas av vallmo , redan omkring 5000 f.Kr. Opium utgör grunden för opioider som heroin och morfin. 

Vilka är de sex komponenterna i drogberoende? 

Drog- eller alkoholberoende uppstår inte över en natt och inte heller efter en enda dos eller drink. Vad den tidiga exponeringen för droger och alkohol däremot gör är att den får dig att känna på ett visst sätt, och att vilja känna på det sättet igen. 

Kanske en drink får dig att slappa av och ger dig självförtroende, ett drogrus gör att du kan festa hela helgen, regelbundna linor kokain hjälper dig att klara av ett stressigt jobb, eller så kanske du plågas av ryggsmärtor som bara kan lindras med stora mängder receptbelagda smärtstillande tabletter. 

Så här kan vägen se ut från tillfällig användning av beroendeframkallande substanser till drog-, alkohol- eller läkemedelsberoende: 

  1. Ökad betydelse: alkohol eller andra droger börjar bli en viktig del av ditt liv. Du kanske ”lever för helgen” eller undersöker hur du kan fylla på med ett extra lager av receptbelagda läkemedel ”för säkerhets skull”. 
  1. Humörförändringar: du älskar känslan du får av drogerna eller alkoholen: avslappnad och fri från bekymmer. Du vill känna på det sättet oftare, så du börjar ta mer.  
  1. Abstinenssymtom: du bestämmer dig för att sluta ta droger/läkemedel eller sluta dricka, men då drabbas du av svettningar och skakningar och blir nedstämd och arg. Den enda lindringen du kan få är att återgå till de beroendeframkallande substanserna. 
  1. Ökad tolerans: oavsett om det är en olaglig drog eller ett receptbelagt läkemedel du tar bygger du upp en tolerans och behöver mer för att uppnå samma resultat. 
  1. Konflikt: drogberoendet inverkar negativt på alla aspekter av ditt liv – familj, partner, jobb och hälsa. Du är inte längre pålitlig och du sätter dig i skuld för att finansiera ditt drogmissbruk. 
  1. Återfall: utan behandling för drogberoende fastnar 70 procent av alla med beroendesjukdom i en spiral av beroende, abstinenssymtom och återfall. 

Är beroende kopplat till psykisk ohälsa? 

Det är mycket vanligt att en person som har ett drog- eller alkoholberoende också har en diagnostiserad psykisk störning. Många tar till alkohol som en form av självmedicinering för detta. 

Psykiska störningar och drogberoende förekommer ofta samtidigt hos samma person och den ena störningen påverkar den andra. Du känner dig nedstämd och tar droger för att slippa ifrån känslan, men när effekten försvinner blir du ännu mer nedstämd – och tar mer droger. 

Människor med dubbla diagnoser faller ofta mellan stolarna i hälso- och sjukvårdssystemet och får inte den hjälp de behöver. Det är därför beroendebehandling är så viktigt. Den tar inte bara itu med det fysiska beroendet av beroendeframkallande droger utan också de bakomliggande orsakerna till det. 

Vad innebär dubbla diagnoser? 

Dubbla diagnoser innebär att man är beroende av två beroendeframkallande substanser. Det är mycket vanligt men inte alltid så lätt att identifiera. Du kanske lever i förnekelse av ditt alkoholberoende eftersom du inte tycker att det är något problem att dricka en flaska vin varje kväll, samtidigt som du nyligen har fått ont i ryggen och börjat knapra receptbelagda smärtstillande tabletter i parti och minut. Det är att ha dubbla diagnoser. 

Ett annat exempel kan vara att du tar droger och spelar för att finansiera ditt beroende. Spelandet har gått från att vara en kul grej någon gång per år till att bli en genialisk plan för att bli rik snabbt. Innan du vet ordet av riskerar du att få gå från hus och hem, och enda sättet att få sova om nätterna är att röka crack för att gå ner i varv. 

Om du har dubbla diagnoser är chansen att framgångsrikt kunna slutföra en beroendebehandling lägre än om du bara haft ett beroende. 

Så kan du söka hjälp 

Det viktigaste att komma ihåg är att du inte är ensam. Beroende kan kännas pinsamt, särskilt om du är beroende av receptbelagda läkemedel och aldrig har rört en olaglig drog i hela ditt liv. 

Försök att anförtro dig åt en vän för att lätta på bördan. Vänd dig till din vårdcentral och se om du kan få någon läkemedelsbehandling (till exempel metadon för heroinberoende) eller tips på lämpliga organisationer som kan hjälpa dig. I många fall är drogberoende ett tecken på andra problem – till exempel psykisk ohälsa, hemlöshet eller alkoholmissbruk. Att ta itu med grundorsaken är en viktig del av behandlingen för drogberoende. 

För dig som har ett beroende är det säkraste och mest framgångsrika sättet att hantera det att genomgå professionell beroendebehandling. På så sätt kan du se till att du är trygg medan du genomgår dina abstinenssymtom, du får hjälp att utveckla strategier för att hantera utlösande faktorer för att undvika återfall och du kommer att få kontinuerligt stöd så att du kan hålla dig nykter för gott. 

När behöver man behandling? 

Beroende är ingen exakt vetenskap och du vaknar inte bara plötsligt upp och inser att du har problem. I själva verket kanske du aldrig erkänner att du har en beroendesjukdom, särskilt inte om du omger dig med likasinnade. 

För när det kommer till kritan skulle väl inte dina partykompisar säga åt dig att du tar för mycket droger? Det är nog troligare att de säger att om du inte tar droger så blir du en tråkmåns som de inte vill umgås med. 

Men om du känner att du inte längre har kontroll över de beroendeframkallande substanser du tar, och att de istället har tagit kontrollen över dig, då behöver du omedelbar behandling. 

På samma sätt som beroende påverkar människor på olika sätt reagerar alla inte heller på samma sätt på beroendebehandling. Oavsett vad ditt beroende är – om du kämpar med heroin- eller crackberoende, läkemedelsberoende eller alkoholmissbruk – så kommer den behandling du får att bero på dig och din situation. 

Öppenvårdsbehandling innebär att du fortsätter att leva som vanligt, bor hemma, fortsätter att arbeta och får behandling vid tidpunkter som passar dig. Sluten vård innebär att du flyttar in på ett behandlingscenter med hotellfaciliteter och får vård dygnet runt. 

Om du är beroende av två eller flera beroendeframkallande substanser är risken för återfall 1,5 gånger större än om du bara har ett beroende. Om du har dubbla diagnoser (till exempel heroinberoende och psykisk ohälsa) löper du också större risk för återfall. Därför har du också störst chans att bli av med ditt beroende en gång för alla om du flyttar in på ett behandlingscenter där du får vård dygnet runt. 

Oavsett vad du har för relation till beroendeframkallande droger så finns det hjälp att få – du behöver bara säga till. 

Ring oss på 08–124 00 284